KABLO GÜZERGAH TESPİT
Kablo Güzergahı izleme işleminde 2 temel cihaz kullanılmaktadır;
1. Farklı frakans seviyelerinde kabloya frekans enjekte eden frekans jeneratörü 2. Jeneratör tarafından kabloya enjekte edilen belirlenmiş, kablo boyunca ilerleyen frekans sinyallerini tespit edebilen alıcı, Kabloya frekans jeneratörü Endüktif veya Galvanik olarak bağlantısı sağlanır. Galvanik bağlantı, en başarılı ve sinyallerin komşu kablolara veya borulara atlamasına engel olan yöntemdir. Endüktif bağlantı, ise kabloya bir klemens ile bağlantı sağlanır. Bu bağlantı şeklinde operatör diğer kablolara da sinyalin atlayabileceğini düşünerek güzergah takibi yapmalıdır. Frekans Jeneratörüne bir anten bağlanarak tüm kablo ve boruların bulunduğu bir alanda güzergah veya kablo varlığı tespiti yapılabilir. Bu işlemin yapılacağı alan 20mt çapı aşmamalıdır. |
ENDÜKTİF BAĞLANTIGALVANİK BAĞLANTI |
KABLO GÜZERGAH TESPİTİNDE DEVREYİ TAMAMLAMAK NEDİR?
Güzergah takibi yapılmak istenen kablonun kesin olarak tespitinin püf noktası, frekans jeneratöründe üretilen sinyallerin kablo boyunca ilerleyip daha sonra toprak veya sağlam faz üzerinden frekans jeneratörüne geri dönmesi prensibi üzerine dayanmaktadır.
Kablo güzergah takibi net olarak ancak kapalı bir devre tamamlandığında yapılabilmektedir.
Kablo güzergah takibi net olarak ancak kapalı bir devre tamamlandığında yapılabilmektedir.
KABLO GÜZERGAH TESPİTİNDE DOĞRU FREKANS SEVİYESİ SEÇİLMESİ
Kablo güzergah tespitinde en önemli konulardan biride doğru frekans seviyesinin seçilmesidir. Yüksek değerde frekans aralığı seçilerek kabloya enjekte edilirse bu güçlü frekansında komşü kablo ve borulara atlaması olasılığı operatör tarafından göz önünde bulundurulmalıdır. Kısa kablolarda düşük frekans seviyesi daha uzun kablolarda yüksek frekans seviyesi seçilmelidir.
FREKANS JENERATÖRÜ VE ALICISI İLE KABLO ARIZA TESPİTİ
Omaj değeri 0 veya sonsuz olan kablo arıza durumlarında darbe jeneratörü ile arıza noktasında ark yaratılması mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda frekans jeneratörü ve alıcısı ile kopuk veya tam faz faz yapışma noktasal olarak tespit edilir. Literatürde bu metodun adı TWIST Metod'dur. Kablo güzergahı boyunca ilerlenirken arıza noktasında duyulacak ses çok yüksek bir seviyede alınacak, ve daha sonrada ses periyodik olarak olarak azalarak yok olacaktır. İlk yüksek sesin alındığı nokta arıza noktası olarak yorumlanır.